După o pauză de patru zile pentru reconfigurarea vieții conform noilor reglementări, revin odată cu zăpadă să răspund la întrebările pe care le-ați pus la postarea “Astăzi scrieți voi“.
Ați ridicat mai multe probleme. Unele sunt recurente, ample pe care am să le abordez în parte într-un articol pentru a lămuri pe îndelete lucrurile..
Așa că, dacă nu regăsiți răspunsul la întrebarea voastră în articolele de azi și de mâine, vă asigur că va apărea în următoarele zile. Avem vreme, doar stăm acasă, nu?
Hossu Anca ne scrie:
Bună ziua, Am o cățelușa din rasa Labrador,vârstă 7 luni si nu reusesc sa o învăț în lesă ,nici cu recompense,nici cum chiar dacă am lăsat lesa sa se joace cu ea sau am plimbat câinele mai mare pe care îl am ea tot refuza se pune jos cand ii pun lesă și nu face niciun pas.
Mulțumesc anticipat!
Ce vrea să spună Anca? Are un câine care refuză mersul în lesă.
Problema generală este rezistență. Că este rezistență la mersul în lesă sau la orice altceva, această este o problemă întălnită fie într-o situație pe care câinele o înțelege ca fiind una neplăcută, fie într-una resimțită ca pe o constrângere ce nu îl lasă să obțină orice alt lucru ar vrea.
Răspunsul meu înainte de aplicarea oricărei tehnici este și va fi mereu: îmbunătățirea relației cu câinele și asta înseamnă în primul rând să îi placă să facă activități de orice fel împreună, obținând toate atenția câinelui, precum și să îi insuflăm încredere în noi; practic, câinele ne va urma oriunde vom merge.
Alina Mariana Catoiu ne scrie:
Eevee nu mai mananca mancare adecvata ptr catei…poate sta flamand o zi pana cand un membru’ al casei se pune la masa sa manance….apoi plange ca un copil sa il hranesti cu mancare umana….nu stiu ce sa fac….imi este mila ca este flamand…
Alina nu știe cum să adreseze problemele pe care le manifestă câinele ei la masă.
Încep prin a vă răspunde, adresându-vă niște întrebări:
1. Considerați că Eve trebuie să mănânce mâncarea de cățeii și nu mâncare gătită?
2. Considerați că este o reacție corectă să oferiți mâncare câinelui când nu vă lasă să mâncați liniștiți la masă?
Vă invit să faceți un exercițiu în care să priviți orice comportament al câinelui ca și cum ar fi al oricărui membru al familiei.
Ați acționa la fel cum faceți cu Eve dacă să zicem, copilul dvs. ar face asemenea demonstrații de comportament? Dacă răspunsul este nu, acționați cu Eve ca și cum ați acționa cu cineva din familie.
Ghinea Cristina-Maria ne scrie:
Am o mica problema la cățelușa mea.Acum un an am luat-o de la cineva și era sperioasa, se ghemuia și făcea pipi dacă aveam vreun gest brusc pe lângă ea.Acum, după un an, s-a obișnuit cu mine dar a mai rămas o problema:când o trezesc noaptea sa meargă sa facă pipi și ma vede ca ma apropii de ea sa o iau în brate sa o duc jos, face 2-3 stropi involuntar. Ma gândeam ca ar fi 2 concluzii:ori știe ca e frig afara și nu vrea sa o duc, ori foștii stăpâni o traumatizat.Voi ce spuneți? Țin sa menționez ca ma comport cu ea foarte frumos, dar încă ii este frica de ceva…
Problema Mariei este că declanșează fâră să vrea niște reacții traumatice câinelui ei.
Atunci când observăm că o acțiune induce triggere la traume, încercăm să abordăm problema cu “advance and retreat”, adică aplicarea și retragerea presiunii.
Voi vorbi atât despre tipurile de presiune pe care le aplicăm în orice relaționare fie om-animal fie cu semenii noștrii cât și despre conceptul de advance and retreat în următoarele articole.
În cazul vostru, este important să nu mai aplicați presiunea care o sperie, anume cea de a merge și de a o lua, ci să faceți în așafel încât să fie ideea ei să vină la dvs.
Faceți asta printr-un joc simplu de chemare și recompensă. După ce vine la dvs. o să fie foarte ușor și plăcut pentru amândouă să o luați și să ieșiți la plimbare.
Mihai Ioan Maroiu I feel like I’m wanting you to tell “the class” stuff because I kinda already think I know everything but here goes: letting your dog sleep with you/on your bed versus not doing so; pros and cons (as if there’s any cons)
Tradus și adaptat, Mihai ne întreabă care sunt pro și contra în a dormi cu câinele în pat.
În timpurile de acuma pare mai sigur să dormi în același pat cu câinele decât cu soțul sau soția :))
Dormitul cu câinele în pat nu este mai mult decât o preferință, însă cu o mică regulă cât se poate de firească: Ai lăsa un om cu care nu ai o comunicare clară, bazată pe încredere și respect, să doarmă cu tine în pat?
Un om care nu-ți respectă spațiul, timpul și nevoile personale?
Răspunsul este: NU! La fel și pentru câinele tău.
Dacă comunicarea, încrederea și respectul își găsesc locul în relație dintre tine și câinele tău, răspunsul este: DA.
Sper ca răspunsurile de azi să vă aducă un plus în înțelegerea de dintre voi și câinele vostru.
Până mâine, când vom aborda celelalte probleme pe care le ați ridicat, vă urez să fie bine la voi în inima și în casă!
Mai multe pe:
www.facebook.com/dogdharma
Bună ziua, vă rog să mă ajutați în următoarea problemă! Am o cățea ciobănesc german, foarte activă, temperamentală, dominantă. Mi-e foarte dragă, dar de câte ori vreau să o mângâi îmi apucă mâna in joacă cu dinții, se agită, se întoarce cu burta în sus, dă din picioare. E clar că se bucură, dar nu știe probabil cum să se manifeste. Practic nu pot s-o mângâi, s-o strâng în brațe. Nu a fost agresată, o avem de când avea 6 săptămâni. De mică se manifesta așa.