Astăzi se termină seria răspunsurilor la întrebările voastre. Dacă nu vă regăsiți în articolul acesta și în articolul Voi ați întrebat, eu vă răspund, înseamnă că ați ridicat un subiect mai complex, pe care îl voi aborda în următoarele zile. Așa că…Dăm drumul întrebărilor și răspunsurilor!
Irina Bandrabur scrie:
cum reactionam cand 2 cateluse care se intelegeau bine si se jucau, au inceput sa se bata din senin. stapana celeilalte m-a certat ca n-am pus imediat mana pe a mea. am incercat sa fac zgomot cu ceva, nu e chiar momentul acum sa risc o muscatura
Problema Irinei este despre agresivitate între două cățelușe care se înțelegeau bine și despre tehnici de oprire a unui conflict în desfășurare.
În primul rând cea mai bună soluție la un conflict, este evitarea lui.
Câinii mereu vor semnala cu limbajul trupului înainte de a hotărî dacă să înceapă atacul. Este important să cunoaștem cum să citim și să observăm aceste semnale, pentru a decide care ne va fi reacția.
Orice situație am avea, suntem atenți la comunicarea non-verbală a câinilor noștri.
Dacă situația escaladează și se ajunge la conflict deschis, atunci orice fel de zgomot va întărâta mai tare câinii.
Alte lucruri care nu se fac când doi câini se încaieră sunt: să ținem lesă întinsă, să urlăm la ei, să îi lovim, să îi tragem de păr.
Îi vom despărți trăgându-i de coadă sau de picioarele din spate. Tragem scurt, dar puternic, dăm drumul imediat la câine și îi distragem atenția cu zgomote. După aceea, în funcție de situație, ori îl punem în lesă, ori îl alungăm etc. Poate am să fac o filmare demonstrativă într-una din zilele ce vin.
Cât despre problema care s-a ridicat, e important să știm dacă femelele nu cumva au atins maturiateta sexuală și urmează să intre în călduri. Dacă nu, atenție: Mereu există un motiv pentru orice reacție a câinelui și dacă scormoniți cu atenție în memorie, va apărea motivul certei.
Amy Orian Am o 🐕 care tot vrea sa evadeze din curte in lipsa mea. Astazi a gasit-o vecinul mai mult afara si o reusit sa o bage in curte. Tot gardul de la strada este blindat. Dorul de duca a inceput o data cu sezonul bubuielor de petarde, de atunci a prins gustul si se duceee 😑. Nu stiu ce sa mai fac, blindez toatr gaurile, sta zile intregi si studiaza problema si tot face cumva o gaura… noroc ca nu fuge din cartier.
Amy are un câine Hudini 🙂
Câinele care învață să se autorecompenseze cu anumite comportamente, va scăpa foarte greu de acele comportamente.
Așa că, în cazul vostru, este important în primul rând să îi construiți un țarc sigur din care nu poate evada, cu plasă de gard pusă în ciment și cu acoperiș. Acesta va deveni locul ei de stat cât sunteți plecată, o perioadă de vreme până când lucrând cu ea, problema se va rezolva.
Câinele dumneavoastră are nevoie de mai multă interacțiune și exercițiu fizic și psihic.
Un câine a cărui nevoi sunt îndeplinite de către omul lui, nu va căuta modalități de a și le îndeplini singur. Sună uman, nu-i așa?
Vă recomand să începeți exerciții de dresaj sub formă de joacă, pentru a-i obosi mintea și corpul, plimbări de haită lungi care să îi crească sentimentul de apartenență și să îi lăsați jucării de tip enrichment cât sunteți plecată ca să nu se plictisească. Dacă vă țineți constant de un program zilnic cu ea de acest fel, veți scăpa de problema în maxim o lună.
Bozdog Andronesi Marcela Buna,am 2 căței,1 mic de 4 ani (mascul) si 1 cățelușa talie mare de 2 ani,pb este faptul că,cățelușa din senin sare la bătaie la cel mic,si cu botnița pusă sare sa l puna jos si sa l muște,nu împart nimic
Problema Marcelei este dezechilibrul în haita ei de câini.
Ca și în cazul Irinei, este important să putem elimina posibilitatea intrării femelei în călduri. Dacă nu acesta este problema, este important să observați comportamentul câinilor unul în preajma celuilalt. Au același nivel de energie? Au același interes unul față de celălalt?
După ce ne dăm seama dacă de fapt, este vorba de o incongruență la nivelul energiei pe care o are fiecare, este extrem de important să plimbați câinii împreună într-o stare calmă. Genul acesta de plimbare îl numesc “plimbare de haită”, unde câinii merg împreună cu omul, fără să fie reactivi la zgomote, alți câini, biciclete, mașini, oameni, etc.
Acest gen de plimbare, coboară reactivitatea câinilor și în casă.
În rest, mare atenție la factori de stres pe care îi pot activa și astfel să înceapă cearta. Factorii de stres pot veni și din mediul exterior, nu doar de la unul dintre câini. Niciun câine nu îl atacă pe altul fără motiv.
Sper ca răspunsurile de azi să vă aducă un plus în înțelegerea dintre voi și câinele vostru.
Până mâine, vă urez să fie bine la voi în inima și în casă!
Mai multe pe:
www.facebook.com/dogdharma