Astăzi scriu pentru toți cei care aleg să nu mai iasă cu câinele la plimbare, sau care își aleg orele și locurile cu atenție să fie cât mai fără stimuli fiindcă câinele este reactiv în lesă.
Când mă refer la rectivitate în lesă, mă refer la câini care se manifestă agresiv în lesă ca reacție la un stimul exterior.
Cauza cea mai comună reactivității în lesă? ANXIETATEA. Majoritatea câinilor dacă expuși unei situații care le creează disconfort, ca răspuns genetic vor încerca să creeze spațiu între ei și stimulul care le provoacă frică, adică natural ar evita situația.
Mai există câini care au ca răspuns genetic la a se simți amenințați, cel de a amenința la rândul lor.
Deci există aceste două răspunsuri genetice la anxietate.
Dar ca să nu vă puneți mâinile în cap cu ideea, vai de mine câinele meu răspunde reactiv la anxietate și nu am ce să îi fac, haideți să înțelegem mai întâi ce este un câine reactiv și de ce până la un punct, câinii reactivi sunt de fapt câinii care se pot dresa mai ușor.
Câinele reactiv este un câine cu un prag de toleranța la stres foarte mic, care observă lucrurile și răspunde la ele într-un mod problematic pentru noi oameni.
Pe cealaltă parte a monedei există câinele ignorant la factori externi, care nu reacționează la stimuli externi în niciun fel și care dacă stați să vă gândiți bine, ar fi un câine cu care nu prea te poți distra căci cum nu răspunde la stimuli din mediu, tu fiind unul dintre acești stimuli, nu reprezinți un motiv pentru o reacție 😀
Așa că până la un punct, câinii reactivi, prezenți și care observă schimbările din mediul înconjurător pot deveni câinii cu care să faci lucruri spectaculoase tocmai fiindcă au această sensibilitate.
Alt motiv pentru care câinii reactivi sunt cool, este pentru că de obicei această sensibilitate este trăsătură unui câine energic, asta merge mână în mână cu motivația. Majoritatea câinilor reactivi, sunt și câini energici și sunt câini foarte motivați pentru lucru, joacă, hrană și interacțiune.
Majoritatea câinilor dacă expuși unei situații care le creează disconfort, ca răspuns genetic vor încerca să creeze spațiu între ei și stimulul care le provoacă frică, adică natural ar evita situația.
Acuma, de ce acești câini devin reactivi? Pentru că motivație = frustrare dacă nu poți obține acel lucru pe care îl vor.
În multe sporturi, pentru a crește frustrarea unui câine, una din metodele folosite este să reții câinele cu lesă înainte de a îl lăsa să obțină ceea ce vrea. Asta va crea frustrare mai mare, motivație mai mare, impact mai mare și viteza mai mare. De folos pentru sport însă deloc de folos pentru oamenii care vor să își plimbe cățelul în liniște prin parc.
Așa că în cazul în care oamenii au în lesă câini cu reacție de a evita o situație, dacă nu vor fi lăsați să se îndepărteze, vor reacționa reactiv fiindcă le va fi blocată prima alegere de a fugi, iar cei care genetic răspund din primă prin amenințare, vor fi la rândul lor tot mai reactivi dacă restricționați de lesă.
Lucrurile se vor exacerba mereu pentru că omul când câinele va reacționa reactiv, îl va îndepărta de situație. Așa că prin negative reinforcement, acel comportament va fi recompensat.
Soluția? Lesa lungă, învață câinele să răspundă la tine când apar perturbările externe și învață-l că există și alte feluri de a aborda o situație.
În 99% din cazuri, corecția nu va opri comportamentul. Comportamentul se va schimba când îi oferi câinelui o altă cale de a înfrunta o situație și de a își gestiona emoția.
Sper să vi se fie clarificat un pic ce este această reactivitate care stă pe gura tuturor și ca acest articol să vă dea un nou mod de a vă înțelege câinele în aceste situații pe care le resimțim ca fiind periculoase sau jenante.
Articol scris de Faoro Deborah
Fondator Dogdharma reabilitare și dresaj canin Sibiu