scris de Ovidiu Blag octombrie 1, 2020
„S-a născut în Italia, mama e libaneză, tatăl – italian. A ajuns în România să vadă locurile unde tatăl ei a lucrat mai mulți ani și de atunci a rămas aici. O puteți vedea în Parcul Subarini, se ocupă de dresajul canin la ”Dogdharma”. E posibil să o fi întâlnit la Festivalul Internațional de Jazz, unde a fost manager, sau la o simplă cafea în Piața Mică”, așa sună prezentarea din cotidianul Turnul Sfatului din Sibiu, prezentare pe care am ales-o pentru debutul acestui material cu Deborah Faoro. Unul din care veți afla ce și cum despre o tabără…altfel, la care sunteti invitați să vă înscrieți cît mai repede.
În ultimul week-end din octombrie la Cluj ( la ferma lui Mugur Pop, cum ar veni, la Descoperă Natura) se va întîmpla ceva cu totul deosebit:
Tabăra va începe vineri, 30 octombrie și se va încheia duminică 1 noiembrie după-masă.În acel weekend vor fi abordate trei aspecte importante al relației om-câine:– Atenția
– Sociabilitatea
– ÎnțelegereaCostul taberei este de 350 de lei
– Plata se va face la fața locului
– În caz de ploi, tabăra se va desfășura în cortul acoperit de 800 mp
– Pentru participare este necesar să completați formularul de mai joshttps://forms.gle/u7Qt2uuYDkMdQSwd8Iată ce spune Deborah despre filosofia ei în ceea ce privește această relație dintre om și cîine: „De 10 ani activez pe piața Sibiului, încercând să creez o comunitate mai prietenoasă în ceea ce privește integrarea câinilor în viața noastră socială. Câinii au devenit o parte importantă din ea și e momentul ca societatea să îi integreze ca membrii activi ai ei. E cazul să dispară fricile iar beneficiile prezenței câinilor să fie mediatizate și acceptate ca fiind importante. Câinii ghid ajută nevăzătorii să fie autonomi, câinii de terapie ajută oamenii să fie autonomi și să se susțină emoțional, câinii de serviciu detectează droguri, explozibile, caută oameni rătăciți sau acoperiți de avalansă, se duc în misiuni cu riscul vieții lor, iar câinii de companie ne ajută să descoperim partea noastră ancestrală și încă prezentă care, ne leagă de instinct, de sinceritate, de iubire, de natură și de empatie”.
O adevărată declarație de credință pentru munca ei cu cîinii dar și una de dragoste pentru acești prieteni ai omului.
Deborah, o persoană de atitudine, adaugă: „E vremea să înțelegem că ideea sau conceptul de dresor de câini sau de dresaj canin sunt foarte limitative. În primul rând este vorba de crearea unei punți de comunicare intraspecii, apoi despre crearea încrederii, complicității, spiritul de echipă, motivația de a merge pe același drum împreună. Doar apoi să se mute focusul pe munca de specialitate de pregătirea câinelui pentru muncă sau chiar pentru societatea noastră actuală care cere multe reguli și impune multe restricții. Câinele chiar dacă este privit ca un simplu partener, are nevoie să fie învățat cum să se integreze în societatea în care trăiește. Omul lui trebuie să conștientizeze și să își însușească uneltele de comunicare corectă pentru a se transforma într-un binom cu aport pozitiv cercului lor social”.
Iar despre ideea de a organiza tabăra din nou la Cluj, după succesul din septembrie, Deborah spune:
„Promovând și practicând zi de zi acest concept despre relația om-câine în Sibiu, Clujul a recționat puternic la el, iar taberele de acum sunt un răspuns acestei chemării Clujului.
În urmă cu ceva timp, se spunea că acest oraș magic ar fi cel mai dog friendly oraș din România. Sibiul momentan vine foarte tare din urmă. Însă mă întreb cum ar fi dacă toate orașele din România ar integra așa cum se cuvine prezența câinilor în viața tumultoasă a orașului? Aș spune că ar fi mai multă pace și armonie.
Tabăra din 30 Octombrie-1 Noiembrie este iarăși un răspuns la chemarea pe care a înaintat-o orașul după ce numărul de persoane inscrise în prima tabăra din 11-13 septembrie a depășit cu mult numărul maxim de cupluri om-câine pe care îl pot prelua într-o sesiune de lucru. Mult mă bucur de această schimbare a percepției din “chem dresorul să-mi facă câinele”, adică să îi facem dresajul, să îi instalăm aplicațiile pe software și să îl dăm înspre utilizator, înspre “doresc să îmbunătățesc felul în care comunic și înțeleg câinele meu”, adică doresc să-mi asum relația mea cu câinele și să lucrez la ea spre un beneficiu comun”.
Deborah Faoro a ales de data aceasta locul pe care cu adevărat îl sfințește Mugur Pop, amicul meu:
„De data aceasta tabăra o voi ține în manejul acoperit al Centrului de Activități Asistate de Animale al Asociației Descoperă Natura, adică la Mugur Pop la fermă, căci cui nu-i place să se ducă la Mugur? Personal și profesional avem aceleași abordări și direcții în ceea ce privește relația om-animal, anume că e vorba despre o călătorie care se face împreună în sinceritate, înțelegere emoțională, empatie, trăire în acest minunat moment al lui “acum” și confruntarea cu realitatea fiecăruia în acest acum. Din acest motiv ne primește la el, punându-ne la dispoziție manejul acoperit și sala de activități, căci la #descoperanatura se păstrează această natura curată a trăirii cu sine și ceilalți”.
Așa că celor care se simt chemați în această lume, sunt așteptați cu bucurie în perioadă 30 Octombrie-1 Noiembrie să participe la tabăra de dresaj canin la Descoperă Natura, pe Valea Gârbăului. Inscrierea se face în baza completării formularului de mai jos, în limita a 16 locuri:
https://forms.gle/rXnYG99AJJDg4ULQ8